Droge Ogen

Vaak wordt het probleem van droge ogen toegeschreven aan het dragen van contactlenzen of aan de aanwezigheid van airco. Bij contactlenzen zou dit voor kunnen komen in combinatie met veel beeldscherm kijken. Van airco is dit probleem bekend.

Meestal is de oorzaak echter compleet anders.

Veel voorkomende klachten bij droge ogen zijn:
– jeukerige ogen
– vermoeide ogen
– branderige ogen
– tranende ogen (hoe vreemd dit ook klinkt)
– gevoelig voor licht
– wazig zien
– druk in de ogen

De oorzaken hiervan kunnen divers zijn, denk aan:
– sigarettenrook
– leeftijd
– slechte eetgewoontes (vitaminegebrek)
– medicijnen
– diabetes
– airconditioning
– contactlenzen
– traanvochtproductie, traanvochtsamenstelling of de traanvochtafvoer.2016-08-23 17_27_00-droge ogen - Google zoeken

De traanfilm
De traanfilm is erg belangrijk voor de kwaliteit van het zien. Daarnaast zorgt deze ervoor dat het hoornvlies gevoed en beschermd wordt.

De traanfilm bestaat uit 3 lagen: Een vetlaagje, een waterig laagje en een olielaagje. Een tekort of een onevenwichtigheid tussen deze 3 lagen kan zones van droogte op het hoornvlies veroorzaken die de traanfilm vroegtijdig verbreken. Het is dan raadzaam om de klieren van meiboom in de oogleden te behandelen omdat alleen oogdruppels weinig effect bieden. Lees hieronder meer over de meiboomklier behandeling.

Meiboomklierbehandeling
Wanneer de klieren van meiboom verstopt zitten verdampt de traanlaag te snel waardoor gevoel van droge ogen ontstaat. De klieren van meiboom monden uit op de randen van de oogleden achter de wimperharen. Door de klieren worden zacht door het gebruik van warmte. Hiervoor gebruiken we een speciale stoombril. Na de verwarming worden de oogleden gemasseerd zodat de klieren weer open gaan en beter functioneren. U kunt zich wel voorstellen dat de traankwaliteit verslechterd wanneer deze belangrijke klieren verstopt zitten. Na de behandeling krijgt u van ons een speciaal oogmasker mee met instructies om het thuis een aantal keer te herhalen.

Het behandelen van droge ogen
Voor de behandeling van droge ogen bestaan verschillende mogelijkheden. Dit kan variëren van het toepassen van oogdruppels, het geven van een stoombehandeling of eventueel het toepassen van punctum plugs.

Punctum plugs zijn minuscule plugjes die als een soort parapluutje in het afvoerend traanpunt gezet worden. Er kan met een punctumplug geen schade worden toegebracht aan het traanpunt. Na 1 jaar dient de plug vervangen te worden wegens hygiëne voorschriften. Het verwijderen van de plug is ook geheel pijnloos. Punctum plugs bestaan al tientallen jaren en worden in de oogheelkunde steeds vaker gebruikt. Het plaatsen van een punctum plug wordt door onze optometrist uitgevoerd.

We beginnen altijd met één plug in het meest droge oog. Na 2 weken moet het effect merkbaar zijn. Wanneer de punctumplug zijn werk doet plaatsen we er ook een in het andere oog indien nodig.

Blepharitis
Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die wordt veroorzaakt door overmatige groei van normale bacteriën. Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglidziekten zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Klik hier en lees alles hierover en de mogelijke behandeling onder hoofdstuk BlephEx.

Bij het te lijf gaan of oplossen van deze problemen kunnen wij u helpen. Een goed onderzoek en een goede aanpak is hier zeer essentieel. Onze HBO optometrist Mark Boonen is hiervoor uitgebreid opgeleid. Soms kan een druppeltje al helpen. Alle producten hiervoor hebben we op voorraad.

 

Loop eens binnen en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Dit geldt met nadruk ook voor niet-contactlensdragers.

Top