BlephEx®

Wat is het?
De BlephEx behandeling wordt gebruikt voor de behandeling van Blepharitis, een chronische ontsteking van de oogleden die wordt veroorzaakt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven langs het ooglid rand.

BlephEx is een pijnloze behandeling die door een oogheelkundig specialist uitgevoerd kan worden. Het apparaat waarmee behandeld wordt, heeft nog het meest weg van een elektrische tandenborstel.

Voor- en na de behandeling met de BlephEx®

Oorzaken
Blepharitis is vaak de voorloper voor ernstige ooglidziekten, zoals meiboomklier dysfunctie en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt. Als deze bacteriegroei toeneemt vormt er een slijmlaagje langs de wimpers. Bacteriële toxinen worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling, waardoor mogelijke schade aan traanklieren en invloed traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.

Symptomen
De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een ‘zandkorrel’ gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ‘s morgens aan elkaar blijven plakken.

BlephEx apparaat

Behandeling
Voordat we met de behandeling beginnen, worden er eerst foto’s van de oogleden gemaakt.
Dit herhalen wij ook weer na de behandeling.
U krijgt van ons daarna een licht verdovende druppel in het oog.
Dan gaan we met behulp van een sponsje erg precies en voorzichtig de randen van de oogleden en wimpers schoonpoetsen, waarbij schilfers worden verwijderd en het ooglid wordt gepolijst.
Tijdens het poetsen ervaren de meeste mensen een kriebelend gevoel, maar is verder pijnloos.
Na de behandeling die ongeveer 6 tot 8 minuten duurt, worden uw ogen gespoeld.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Alle behandelingen hebben als doel de ontsteking in de ooglidranden te verminderen en daarmee de symptomen te verminderen. De behandeling met oorzaak van blepharitis is een chronische aandoening en zal daarom nooit helemaal verdwijnen en u zult er altijd in enige mate hinder van blijven ondervinden. In de meeste gevallen moet de BlephEx behandeling na 4 tot 6 maanden herhaald worden.

Mogelijke risico’s
Hoewel de kans op de risico’s bij een Blephex behandeling uiterst klein is, kan er een kleine erosie (schaafwondje) onstaan als het hoornvlies licht aangeraakt wordt.
Ook kan na het indruppelen van oogdruppels het zicht tijdelijk verminderd zijn.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling
Als u voor de behandeling komt, verzoeken wij u geen oog make-up te gebruiken.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer
Na een BlephEx behandeling mag u zelf auto rijden. Mogelijk voelen uw oogleden geprikkeld en vindt u het prettig om u te laten rijden.
Na de behandeling zijn er geen beperkingen.
U mag het poetsen achterwege laten, wel mag u naar behoefte kunsttranen blijven gebruiken.

 

Top