Myopie bij kinderen: steeds meer bijziendheid

Myopie is een afwijking van het oog waarbij je een min-glas of min-lens nodig hebt om dit te corrigeren. Het beeld wat door de ooglens binnenkomt wordt niet op het netvlies geprojecteerd maar ervoor. We noemen dit ook wel bijziendheid. Dit komt best vaak voor. Wanneer er een min-bril of min-lens wordt gebruikt met de juiste sterkte wordt het beeld weer op de juiste plaats op het netvlies geprojecteerd.

Hoe ontstaat hoge myopie? Myopie bij kinderen: steeds meer bijziendheid

Helaas is het zo dat onze kinderen tegenwoordig steeds hogere myopie krijgen als gevolg van de levensstijl, maar ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Bij levensstijl moet je denken aan veel lezen, maar ook vaak gebruikmaken van computers, tablets en mobiele telefoons. Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen. Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bij intensief lezen, gamen, op een mobiel of tablet kijken) groeit de oogbal langer. Op die manier hoeft de oogbal zich minder in te spannen. Beelden in de verte worden hierdoor onduidelijker.

Wat zijn de risico’s?

Kinderen met een sterkte van -6 of hoger lopen een vergroot risico op ernstige oogaandoeningen op latere leeftijd. Denk aan macula degeneratie, glaucoom en netvliesloslating. Ook staar kan als gevolg van hoge myopie ontstaan.

Wat kun je eraan doen?

Computers, tablets en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ook lezen blijft belangrijk. Wanneer je deze activiteiten afwisselt met veraf kijken kun je het proces voor blijven of vertragen. Maak gebruik van de 20-20-2 regel. 20 minuten dichtbij kijken afwisselen met 20 seconden veraf kijken. Daarnaast in alle geval 2 uren per dag buiten zijn (inclusief pauzes, spelen, wandelen en fietsen). Jij als ouder hebt een belangrijke taak om hierop aan te sturen. Kinderen zullen dit niet snel uit zichzelf doen.

Wat als je kind al een hoge min-sterkte heeft?

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de hoge min-sterkte niet verder toeneemt. Dit kun je op een aantal manieren aanpakken:

  • behandelen met oogdruppels. Het recept is alleen verkrijgbaar via de oogarts.
  • contactlenzen dragen die speciaal voor Myopie control zijn. Dit kunnen speciaal hiervoor ontwikkelde zacht contactlenzen zijn of harde nachtlenzen. Onze hbo-optometrist doet eerst uitgebreid onderzoek. Afhankelijk van de ziektekostenverzekering worden de lenzen bij hoge sterktes vaak vergoed.

Bijziendheid bij je kind oplossen of wil je eerst nog meer informatie? Neem meteen contact op met Mennen & De Cock.

Top