Myopie bij kinderen

Wat is Myopie?
Myopie is een afwijking van het oog waarbij je een min-glas of min-lens nodig hebt om dit te corrigeren. Dit is op zich veel voorkomend. Het beeld wat door de ooglens binnen komt wordt niet op het netvlies geprojecteerd maar ervoor. We noemen dit ook wel bijziend. Wanneer er een min-bril of min-lens wordt gebruikt met de juiste sterkte wordt het beeld weer op de juiste plaats op het netvlies geprojecteerd.

Hoe ontstaat hoge Myopie
Helaas is het zo dat onze kinderen tegenwoordig steeds hogere myopie krijgen als gevolg van de levensstijl maar ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Bij levensstijl moet je denken aan veel lezen maar ook veelvuldig gebruik van computers, tablets en mobiele telefoons.
Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen. Dit heet accommoderen. Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld bij intensief lezen, gamen en op een mobiel of tablet kijken) groeit de oogbal langer. Op die manier hoeft het minder te accommoderen. Beelden in de verte worden hierdoor onduidelijker.

Wat zijn de risico’s?
Kinderen met een sterkte van -6 of hoger lopen een vergroot risico op ernstige oogaandoeningen op latere leeftijd. Hierbij kun je onder andere denken een Macula degeneratie, glaucoom en netvliesloslating. Ook staar kan als gevolg van hoge Myopie ontstaan.

Wat kun je eraan doen?
Computers, tablets en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken. Ook lezen blijft belangrijk. Wanneer je deze activiteiten afwisselt met veraf kijken kun je het proces voor blijven of vertragen.

Maak gebruik van de 20-20-2 regel. 20 Minuten dichtbij kijken afwisselen met 20 seconden veraf kijken. Daarnaast in alle geval 2 uren per dag buiten zijn (inclusief pauzes, wandelen enzovoorts)

Ouders hebben een belangrijke taak om hierop aan te sturen aangezien kinderen dit niet snel uit zichzelf gaan doen.
Kijk ook eens op de website van het oogfonds

Wat als een kind al een hoge min-sterkte heeft
Belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze niet verder toeneemt. Hiervoor zijn een paar manieren van aanpak mogelijk. Denk hierbij aan behandeling met oogdruppels (Atropine). Dit gebeurt altijd via de oogarts. Aan dit medicijn kleven echter ook bijwerkingen.

Een andere mogelijkheid is om contactlenzen te dragen die speciaal voor Myopie control zijn. Hiervoor hebben we verschillende oplossingen. Dit kunnen speciaal daarvoor ontwikkelde zachte contactlenzen zijn maar ook de harde nachtlenzen. Met beide soorten lenzen hebben we ervaring. Onze HBO optometristen doen eerst een uitgebreid onderzoek en zoeken er, in overleg met de klant, de juiste lenzen bij. Afhankelijk van de ziektekostenverzekering worden de lenzen bij hoge sterktes vaak vergoed.

 

Top