Nachtlenzen

Kijken met je ogen dicht

Nachtlens geeft overdag scherp zicht1_nachtlenzen
Veel mensen die bijziend zijn , geven de voorkeur aan zachte lenzen. Die zijn onder een aantal omstandigheden comfortabeler dan harde lenzen.

De fabrikanten van harde lenzen zijn echter niet stil blijven zitten. Sinds enige tijd werpen verschillende producenten zich in de strijd met contactlenzen die alleen ’s nachts gedragen hoeven te worden. Deze lenzen veranderen de vorm van het hoornvlies dusdanig dat ‘s morgens na het uithalen, de hele dag zonder hulpmiddelen scherp kan worden gezien. Dit heet orthokeratologie.

Deze methode is niet nieuw. Al in de jaren zestig van de vorige eeuw werd met dit soort lenzen geëxperimenteerd. Door contactlenzen aan te passen die in het midden vlakker zijn, werd het hoornvlies tijdelijk vervormd . Echter omdat deze niet zuurstof doorlatend waren traden met deze lenzen vaak complicaties op. Zij konden alleen een aantal uren overdag gedragen worden.Beeld corneatopograaf

Inmiddels zijn er materialen voor harde lenzen die zeer veel zuurstof doorlaten. De nieuwste generatie laat zelfs meer door dan de behoefte van het oog. Mede hierdoor, maar ook  met hulp van speciale meetapparatuur, een zogenaamde corneatopograaf, die een exacte  “landkaart” van het hoornvlies maakt,  kunnen lenzen vervaardigd worden die het hoornvlies dusdanig veranderen, dat na ’s nachts de lenzen gedragen te hebben, de gehele dag zonder hulpmiddelen goed kan worden gezien.

Wij bij Mennen & de Cock zijn geruime tijd zeer selectief bezig geweest om deze lenzen uit te testen. De ervaringen zijn over het algemeen zeer positief en we bemerken verder een flinke  belangstelling vanwege het grote comfort. Tijdens het slapen merk je er immers niets van en overdag kunnen de ogen gewoon “ademhalen”. Vooral een aantal dragers van zachte lenzen die last hadden van droge ogen hebben we goed kunnen helpen. Vaak al binnen enkele dagen hadden de meeste personen een sterk verbeterd  zicht en na enkele weken een stabiel zicht zonder bril of lenzen. Met name mensen met lichte min sterkten scoorden erg goed. Sommigen hoeven slechts één keer per 2 dagen de lenzen te dragen. Indien het zicht toch op het eind van de dag afneemt dan zet je gewoon de lenzen in en je hebt meteen weer goed zicht.

Wij beschouwen de nachtlens als een serieuze concurrent van zowel de zachte lens als van de laseroperatie . Het mooie van de orthokeratologie is dat het resultaat omkeerbaar is; de cellen van het hoornvlies die in het midden verplaatst worden, kruipen weer terug naar hun oorspronkelijke plaats indien de lenzen enige tijd niet gedragen worden.

Een gelaserd oog is definitief veranderd wat op zich natuurlijk een groot voordeel is,  alleen niet wanneer de behandeling minder goed is gelukt. Helaas komt dat toch nog geregeld voor.

Dat de orthokeratologie een geweldige aanvulling is op de bestaande lenzen staat voor ons wel vast, maar we betwijfelen of de nachtlens een massaproduct zal worden. Het aanpassen ervan vergt kostbare apparatuur en veel deskundigheid. Zo’n lens is, net als overigens alle contactlenzen, geen toonbankproduct maar vereist veel nazorg en begeleiding. Dragers dienen regelmatig voor controle terug te komen. Het kost dus meer tijd en ook wat meer geld. Toch is het voor mensen een goed alternatief die overdag geen visuele hulpmiddelen willen of kunnen dragen of veel last hebben van bijvoorbeeld droge lucht.

Loopt u een vrijblijvend binnen voor informatie over deze nieuwe manier van contactlenzen dragen.

Bekijk hier een filmpje over nachtlenzen.

Top