Multifocale lenzen (Varifocus- of leeslenzen)

Vanaf een bepaalde leeftijd (40-45 jaar) zullen de eerste leesklachten ontstaan.  Met het klimmen van de leeftijd neemt namelijk het vermogen van uw ooglens af om zich scherp te stellen op afstand en dichtbij. Voor deze specifieke klachten zijn verschillende oplossingen mogelijk, ook door middel van contactlenzen.

De mogelijkheden zijn bifocale lenzen, multifocale lenzen of monovision.

Bifocale lenzen: Deze hebben hebben 2 optische zones, waarbij alleen veraf en dichtbij worden gecorrigeerd. Tussenafstanden  zijn moeilijker scherp te krijgen.scherpe&zien3

Multifocale lenzen: Deze hebben meerdere optische zones. Dit betekent dat zowel veraf als nabij en de tussenafstanden worden gecorrigeerd.

Monovision: Hierbij wordt gebruik gemaakt van 2 enkelvoudige contactlenzen waarbij 1 oog veraf kijkt en 1 oog dichtbij. Met 2 ogen samen merkt u hiervan amper iets. U levert wel iets in op dieptezicht en contrast.

Het aanmeten van varifocus lenzen is intensiever wanneer enkelvoudige contactlenzen aangepast worden. Dit heeft te maken met het feit dat aanmeten complexer is en dat er wat meer gewenning nodig is bij de contactlensdrager. Regelmatig moeten we een nog eens andere lenzen aanpassen om tot een optimaal resultaat te komen. Bij de start van het aanmeten van deze lenzen houden we er natuurlijk rekening mee waar de prioriteiten liggen van het zien. Wanneer u vrachtwagenchauffeur bent maakt u anders gebruik van uw lenzen dan wanneer u veel computerwerk doet.

Het slagingspercentage ligt tegenwoordig zeer hoog.  Bent u al lensdragend dan ligt het slagingspercentage hoger.

 

Top